torsdag, september 17, 2009

U2:s Bono kan bli av med det bosniska pass han erhöll av landets president för över tio år sedan som en hedersbetygelse för sitt arbete för Bosnien under inbördeskriget. Ministerrådet säger att det utfärdats illegalt.

U2-sångaren Bono kan bli av med sitt bosniska pass som han erhöll av landets förre president Alija Izetbegovic för över tio år sedan i samband med att den irländska gruppen uppträdde i Sarajevo. Bono fick passet som ett erkännande för sitt arbete för landet under inbördeskriget 1992-95, skriver Daily Telegraph.

Nu hävdar det bosniska ministerrådet att lagen inte tillåter att pass utfärdas för hedersmedborgare och planerar därför att dra tillbaka sångarens pass. Den senaste tiden har myndigheterna omprövat och dragit tillbaka flera pass som utfärdats på illegalt sätt de senaste två decennierna. Bland annat berör det pass utfärdade till före detta islamiska krigare som slogs på bosniernas sida under inbördeskriget.

Det hela uppdagades i samband med U2:s besök i den kroatiska huvudstaden Zagreb nyligen där Bono uppgav att hans bosniska pass var en av hans käraste ägodelar.

Inga kommentarer: